Florence And The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful

Florence And The Machine

Na vier jaar is er eindelijk een nieuw album van de Britse Florence Welch en het is een flinke verrassing geworden. De sound van het album is groots en meeslepend.
Belangrijk voor de koers van het nieuwe album is producer Markus Dravs die eerder voor ondermeer Arcade Fire een majestueus geluid creëerde. Samen met Welch bepaalde hij de koers voor het nieuwe album die overduidelijk meer Amerikaans (met Los Angeles als uitgangspunt) getint is, zowel in teksten als in een grootse, meeslepende meer rock gerichte sound. Iets wat de super krachtige stem van Welch, zoals we van Lungs (2009) en Ceremonials (2011) al wisten, met gemak aankan. De nieuwe songs overtuigen al net zo als op de voorgangers.

How Big, How Blue, How Beautiful is de slimme, nieuwe stap in de carrière van Welch. Natuurlijk wisten we van haar twee eerdere albums dat Welch niet echt voor ‘kleine’ songs gaat maar nu de harpen en tribal drums zijn vervangen door een meer pure sound valt pas echt goed op wat een geweldige zangeres Welch is. Dat ze de laatste jaren door flink wat liefdesleed is gegaan bewijzen haar teksten. In songs die vaak flink van rhythm & blues doortrokken zijn weet ze steeds exact de juiste passie en emotie te vinden. Luister naar What Kind Of Man (‘And with one kiss, You inspired a fire of devotion’ om vervolgens om te slaan naar frustratie over het aflopen van de relatie ‘You let me dangle! At cruel angle! What kind of man loves like this?’) en je begrijpt wat ik bedoel.

De uitstekende titeltrack, met dat geweldige brass-intermezzo, is naast What Kind Of Man het hoogtepunt van het album. Maar ook songs als de heerlijk onstuimige albumopener Ship To Wreck, Third Eye, de erg mooie ballad St. Jude en de fraaie, soulfulle en stevig opgebouwde albumafsluiter Mother bewijzen de grote klasse van Florence Welch.

How Big, How Blue, How Beautiful is een groots klinkend album dat, hoe catchy in melodieën, juist soms ook door het grote geluid, in de huiskamer wat afstandelijker klinkt. Daarnaast zou je hopen dat ze haar verontwaardiging en boosheid over het verliezen van de liefde soms wat vaker en langer zou vasthouden. Maar op de grote podia van de grote festivals zal ze deze zomer met de songs van dit album des te meer overtuigen. How Big, How Blue, How Beautiful is muziek gemaakt voor de grote podia.

Over het vinyl:

How Big, How Blue, How Beautiful is als dubbelvinyl uitgebracht in een enkele hoes. De twee lekker dikke vinylplakken zijn verpakt in hoezen waarop alle track en productie informatie staat vermeld. De tracks van het album klinken vanaf vinyl nog sterker.